Kolhydrater Kan Göra Att Du Känner Dig Mätt Längre

Kolhydrater Kan Göra Att Du Känner Dig Mätt LängreDen populära uppfattningen att kolhydrater gör dig hungrig medan fett håller du dig full utmanas med nyligen publicerad forskning.

I en djur-studie på råttor som utfodrats en fettrik kost produceras mer av ett aptitstimulerande hormon än kolhydrater-fed råttor, vilket leder dem att få hungrigare snabbare efter att ha ätit.

Resultaten ger kliniska stöd för tanken att olika livsmedel påverkar fyllighet på olika sätt. Men studier på gnagare behöver inte nödvändigtvis säga oss något om hunger i människor, en hunger expert berättar, och forskarna inte har undersökt effekten av protein på hunger. Den senaste tidens forskning på människor har föreslagit att protein hjälper till att hålla dig mättnadskänsla längre.

Den starkaste kliniska uppgifter vi har tyder på att äta protein är associerad med mer känsla av fullkomlighet, Kalifornien endokrinolog Francine Kaufman, VD, berättar. “Det är verkligen grunden för protein-baserad kost, men denna studie tar inte upp denna. Det tyder dock på att den andra viktigaste antagandet av dessa dieter — idén att kolhydrater är onda och bör undvikas — är fel.”

Hunger HormonHunger Hormon

Råttan studie, som redovisas i novembernumret av tidskriften Endokrinologi, undersökte effekten av fett eller kolhydrater på produktionen av hormonet ghrelin. Produceras i magen, ghrelin har visat att utlösa aptit och tros spela en viktig roll i regleringen av kroppsvikten. Nivåer av hormonet i allmänhet upphov före måltider och snabbt nedgång efter att äta.

Ghrelin-nivåerna var höga i råttor efter 14 timmars fasta, men de släppte när djuren matas antingen fett eller kolhydrater-baserade livsmedel. Bland de fett-fed råttor, men hormonnivåer steg igen inom 45 minuter för att äta. Ghrelin nivåerna förblev låga i kolhydrater-fed råttor.

Forskare Andreu Palou säger att nästa steg är att bestämma hur olika typer av kolhydrater och fetter påverkar ghrelin-nivåer. Nästan alla närvarande populära dieter för viktminskning begränsa enkla kolhydrater som mycket raffinerat mjöl och socker, som bryts ner snabbt och spike insulin nivåer. Komplexa kolhydrater som har massor av fiber, främjas av vissa planer viktminskning, men begränsas av andra, som till exempel den populära atkinsdieten.

“Råttor som ingick i studien blev hungrig snabbare när de åt dieter som var hög på fett kontra de hög i kolhydrater,” Palou berättar . “Men detta är mycket grundläggande forskning, och vi ännu inte vet vilken roll olika typer av fetter och kolhydrater.”

1 av Hunger Många Tillsynsmyndigheter1 av Hunger Många Tillsynsmyndigheter

Oavsett vad studier visar, Kaufman säger ghrelin är utan tvekan bara en av många faktorer som driver människors hunger.

Känslan full är en otroligt komplex fråga, och det är klart att ett antal tillsynsmyndigheter, säger hon. “Studien av hunger hos människor är fortfarande i sin linda, men det är svårt att föreställa sig att det kommer att bli en magisk kula för att kontrollera det. Om vi skulle kunna förändra ghrelin på något sätt, som förmodligen inte skulle vara tillräckligt.”

Kaufman har skrivit en bok om fetma och diabetes, som är planerad för publicering tidigt på våren. I det, hon lägger en stor del av skulden för fetma epidemin på miljöfaktorer.

“Vi lever i ett samhälle där näringsmässigt fattiga mat finns överallt och det finns små möjligheter för aktivitet, säger hon. “Allt kan hända (i kroppen), miljön har fått ändra för att göra det lättare för människor att äta bättre och få mer motion.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *