Lite Rätter, Stora Hälsofördelar

Lite Rätter, Stora HälsofördelarOavsett om det är mellanösterns meze, den Kinesiska dim sum, eller den spanska tapas, en av de största trenderna i att äta ute är kalasar på lite mat. Vad som är mer förvånande, kanske, än denna växande acceptans av dessa exotiska microfoods, är det faktum att äta på detta sätt kan faktiskt vara frisk.

“Mindre plattor har utvecklats i olika kulturer genom åren av många skäl, säger Timothy S. Harlan, MD, som är den välkända “Dr. Gourmet”, kock och författare till flera kokböcker, bland annat att Det är Heartly Mat. “Den mest kända av dessa rätter kan vara tapas, som sägs ha sitt ursprung som en del av kompletterande skinka placeras ovanpå ett glas vin vid baren ägare (tapas betyder “till toppen” på spanska).”

Den salta skinkan var känt för att uppmuntra besökarna törst, Harlan säger, och tillägger att det kan ha varit att skiva skinka höll insekter ur glaset.

Smakrik, Överraskande

Under åren har fler och fler små rätter utvecklats i Spanien och variationerna är nu oändliga, säger Harlan. Mycket av de olika sannolikt utvecklats som en följd av konkurrens mellan bar-ägare med livsmedel full av komplexa smaker designad för att överraska munnen.Smakrik, Överraskande

Dessutom, tillägger han, “små saker är sexiga: Mini Coopers, iPod mini, små mobiltelefoner. Mat är inte annorlunda. Det är något så kul om en förrätt perfekt arrangerade på en tallrik som en bit av konst.”

Dessa små rätter, “oavsett vilken kultur de startade — spanska, Mellanöstern, eller Kinesiska-är till för att njutas som en måltid, inte bara som en aptitretare,” sade Bettye Nowlin, en registrerad dietist i privat praktik i Los Angeles och en taleskvinna för den Amerikanska Dietiska Association. “Vad vi ser här i USA på sistone är dessa traditionella äta stilar ökar i popularitet. Och dessa måltider kan vara frisk så länge som du inte äter du inte behandla dem som aptitretare och sedan äta dem på toppen av” en annan måltid.

“Tanken på att små portioner mat som en måltid är ett bra sätt att lyckas gå ner i vikt,” sade Nancy Saunders, PDt, en registrerad dietist för Chateauguay Valley Regional High School i Ormstown, Quebec, Kanada, som vann 2004 Kino Quebec “École Aktiv” kulinariska pris. “‘Supersize me’ mat bidrar till fetma. Nedskärningar portionsstorleken och hålla den sort som gör en bra kombination.”

Akta Överskott Av Natrium

Några tapas, liksom meza och dim sum, är hög i fett och kalorier, och vissa har för mycket natrium.

“Intressant, detta är inte sant för alla tapas och de flesta rätter är mycket bra för dig, säger Harlan. “Det finns en myriad av recept att använda fet fisk som lax, tonfisk och ansjovis. Även om dessa är högre i fett, de innehåller höga mängder av bra omega-3 fetter, vilket har visat sig minska risken för hjärtsjukdomar och stroke.”

Nötter och oliver innehåller nyttiga fetter också dominerar i den spanska rätter, konstaterar han. Likaså, olivolja är den primära fat som används för matlagning och marinering.

“Fördelarna av enkelomättade fetter har varit väl etablerade i en hälsosam kost, säger han.

Göra Dem Hemma

Gör din egen ångade dumplings, en sorts dim sum, är roligt och lätt. En snabb sökning på Internet på temat “friska ångade dumplings” kommer att ge massor av enkla recept. Vissa är vegetarian men med räkor, magert fläsk och kyckling är bra val också.

Doppa såser gjorda med sänkt natrium sojasås göra för ett perfekt komplement till en Asiatisk måltid.

Rätter från mellanöstern är också utformade för att serveras som små rätter, Harlan säger. Det är bra hummus recept att använda mindre fett genom att minska mängden av tahini (sesam frö smör) och med hjälp av andra ingredienser såsom yoghurt.

Olika recept finns att använda andra ingredienser än kikärtor som bas som svarta bönor eller röda paprikor, i kombination med vissa tabbouleh, präglade gurka i yoghurt, ett par fyllda druvor blad, och pita bröd, kan detta göra för en god och hälsosam måltid.

Tips för Hälsosam “Små Rätter”Tips för Hälsosam "Små Rätter"

  1. Var inte rädd för att ställa frågor på en restaurang, säger Nowlin. “Black bean sås och ostronsås är rik på natrium, och personer med högt blodtryck bör be om natrium innehållet i den mat de serveras.”
  2. Undvik panerad eller friterad mat. Istället väljer kokt, bakad eller grillad rätter och de rätter, tillagade grönsaker, nötter, fisk och skaldjur.
  3. “Kom ihåg att dessa små rätter bör ersätta middag”, påpekar hon. “Inte behandla små-skålen måltider som aptitretare.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *